Wat doe je als de privacy van de cliënt niet gewaarborgd kan worden?
Het waarborgen is altijd mogelijk. Bespreek dit van tevoren goed met je examinator of voor het examen met je werkbegeleider. In verslagen, planningen, zorg-/begeleidingsplannen enzovoort moet alles geanonimiseerd worden.
Bijvoorbeeld: Schrijf geen geboortedatum op (zoals 19.06.1953) maar schrijf: geboren in 1953.
Zorg dat er geen namen genoemd worden, zoals Gerdien, maar G.
Mag je stukjes uit andere examinering gebruiken voor een andere examenopdracht?
Het kan zijn dat werkprocessen elkaar opvolgen. Dan kan het goed zijn dat er onderdelen vanuit de andere examinering gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten uitvoeren die je ook al benoemd hebt bij het plan. Dit mag wel (al staat er een andere datum). Let wel op: het mag NIET uit je voortgangstoetsing komen. Het moet allemaal uit je examinering komen.
Hoeveel tijd moet je voor een examen uittrekken?
Dit is per werkproces verschillend. In de toelichting die je krijgt bij je exameneenheid staat per werkproces genoemd hoe lang je er ongeveer voor uit moet trekken. Overleg met je examinatoren hoe lang jullie in totaal aan de exameneenheid kwijt denken te zijn. Zet deze examineringstermijn op je examineringsovereenkomst (examenaanvraag). De richtlijn is 6 tot 10 weken. Wanneer je deze termijn flink overschrijd, dan volgt een gesprek met je SLB’er. We willen immers dat alle studenten diplomeren binnen de geplande einddatum.
Wat moet je leren of maken voor een examen?
Dat hangt heel sterk af van het examen.
Voor Nederlands en rekenen (en Engels) wordt dit besproken door de vakdocenten.
Voor keuzedelen staat het vermeld bij het keuzedeel
Voor loopbaan en burgerschap staat het in de opdrachten die je krijgt.
Voor de beroepsgerichte examens staat dit in de toelichting die je krijgt.
Wat gebeurt er als je ziek bent op je examendag?
Je moet je in ieder geval ziek melden (afhankelijk van waar het examen is: op school of in de praktijk). Je moet opnieuw een afspraak maken voor het examen.
Als je ziek bent, betekent dit wel dat je je eerste examenpoging hebt ‘gemist’. In de schoolsystemen kunnen we geen onderscheid maken in geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Heb je een derde examenpoging nodig, dan vraag je dit aan bij de examencommissie (examencommissiegw@davinci.nl). Was je ziek, en heb je jezelf afgemeld, dan zien we dit terug in de systemen, en wordt jouw verzoek goedgekeurd.