toelichting op de exameneenheid en het examen zelf.
Wie geeft de student toestemming om te gaan examineren?
Zowel de school als de BPV geven toestemming. De studieloopbaanbegeleider is de persoon die kijkt of voldaan wordt aan de eisen die door school gesteld worden (= alle voortgangstoetsing voldaan). De SLB’er vult dan de examineringsovereenkomst in. De student laat deze dan ook tekenen door de praktijk. Daarna kan de student de examenaanvraag doorsturen naar/inleveren bij het examenbureau. (examenbureaugw@davinci.nl)
Mag ik examineren als ik geen toestemming (GO) krijg van mijn begeleiders?
Als je vanuit school en/of BPV geen toestemming krijgt om te examineren, kan je in uitzonderlijke gevallen toch zonder GO gaan examineren.
De student moet een verzoek indienen om te gaan examineren met een NO GO bij de TEC (teamexamencommissie). De TEC zal dan het verzoek beoordelen en goedkeuren, maar wel met een negatief advies. Het examen mag pas worden uitgevoerd richting einde van de nominale studieduur (school wil niet dat studenten die niet examenrijp zijn te pas en te onpas gaan examineren. Dit is schadelijk voor de student, school, en uiteindelijk ook het werkveld).
Een student heeft (zonder GO) 2 pogingen (examen en herexamen). 3e pogingen worden in dat geval niet toegekend, mocht dat nodig zijn. Het zonder GO gaan examineren brengt dus een bepaald risico met zich mee voor de student.
Overigens: als een student hele goede zwaarwegende redenen heeft waarom hij/zij al examenrijp is, kan de TEC het verzoek wel honoreren. Bijvoorbeeld: een student werkt al 4 jaar in bijbaan als vrijwilliger bij instelling en heeft daardoor al jarenlange ervaring in het aantrekken van steunkousen, en wil nu zonder de formatieve toetsing te hebben afgerond examen doen voor ‘aantrekken steunkousen’). Let wel: dit komt nagenoeg niet voor natuurlijk.
Conclusie: Examineren zonder GO vanuit de studieloopbaanbegeleiders ten strengste wordt afgeraden, aangezien het in de praktijk leidt tot meer studievertragers. Het is een ongebruikelijke, incidentele procedure. Dit geldt ook bij de keuzedelen.
Wat kan je doen tegen examenstress?
Dat hangt af van hoe je jezelf voelt. Enkele tips:
Bespreek met je examinatoren dat je last hebt van examenstress. Je kunt er vanuit gaan dat zowel zij als jij willen dat je slaagt. Het bespreekbaar maken lucht vaak op.
Heb je erge last van faalangst: bespreek dit ook. Mocht het echt nodig zijn, dan kan je een faalangsttraining volgen.
Neem de avond voor je examinering GEEN biertje, glas wijn of een borrel. Hier word je alleen maar gestrester van de dag erna.
Wat gebeurt er als je skills niet kunt behalen bij je examen in de praktijk?
Dit is afhankelijk van wat je niet kunt doen. Gezien de hoeveelheid handelingen bij het examen moet het eigenlijk goed te doen zijn. Maar: een simulatie op school is wellicht een mogelijke oplossing.