Burgerschap (nieuw)
Inleiding
Je wordt opgeleid voor een beroep of vervolgopleiding, maar ook tot volwaardig burger die deelneemt aan de maatschappij. Burger van Nederland, maar ook een wereldburger.
Door ‘Burgerschap’ leer je wat er van je verwacht wordt als (wereld)burger. Je leert hoe je ‘jezelf’ kan/mag zijn met je eigen culturele normen en waarden. Je leert ook hoe je je hoort te gedragen als (wereld)burger. Allerlei onderwerpen komen aan bod: politiek, kritisch consument zijn die niet de eerste de beste telefoon koopt die hij ziet, vrijwilligerswerk, spanningen die leven in de maatschappij, enzovoort.
Het gaat bij ‘Burgerschap’ steeds om jou! Hoe denk jij over allerlei zaken? Hoe geef jij invulling aan moeilijke situaties die je als burger tegenkomt? Hoe ga jij om met die ander? Hoe verhoudt dit zich tot je beroep?
Je ontwikkelt 'kritische denkvaardigheden' bij vier dimensies:
Politiek-juridische dimensie
Sociaal-maatschappelijke dimensie
Economische dimensie
Dimensie Vitaal Burgerschap
Burgerschap is bijzonder, want:
- het zit in het programma van voortgangs- of ontwikkelingsgerichte toetsing. Je kunt voor je dossier onvoldoende, voldoende of goed scoren bij deze toetsvorm.
- het telt mee voor de zak-slaagbeslissing en is daarmee ook onderdeel van je examendossier. Dat betekent dat je aan de gestelde eisen van burgerschap moet voldoen om een diploma te kunnen krijgen. Als school stellen we de eis dat je minimaal voldoende inspanning geleverd moet hebben.
Dimensie beoordelen
Bij elke dimensie opdracht kan je een goed, voldoende of onvoldoende scoren. In de volgende tabel zie je welke score je per dimensie (dat zijn twee opdrachten) kan behalen. Deze beoordeling komt in je cijferlijst te staan.
Beoordeling per dimensie
|
Niveau 3
|
Niveau 4
|
Goed
|
Er zijn twee opdrachten gemaakt die voldoen aan de volgende eisen:
Alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. Het verslag voldoet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ Er zijn minimaal 26 punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
Er zijn twee opdrachten gemaakt die voldoen aan de volgende eisen:
Alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. Het verslag voldoet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ Er zijn minimaal 28 punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
Voldoende
|
Er zijn twee opdrachten gemaakt die voldoen aan de volgende eisen:
Alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. Het verslag voldoet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ Er zijn minimaal 18 punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
Er zijn twee opdrachten gemaakt die voldoen aan de volgende eisen:
Alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. Het verslag voldoet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ Er zijn minimaal 20 punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
Onvoldoende
|
Er is minimaal één opdracht die voldoet aan de volgende eisen:
Niet alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. OF Het verslag voldoet niet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ OF Er zijn 17 of minder punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
Er is minimaal één opdracht die voldoet aan de volgende eisen:
Niet alle onderdelen uit de opdracht zijn voldaan uitgevoerd. OF Het verslag voldoet niet aan de checklist ‘schrijven van een verslag’ OF Er zijn 19 of minder punten behaald op het formulier ‘Burgerschapsbeoordeling’ |
De gemiddelde studiebelastingsuren van dit programmaonderdeel:
- 15 Binnenschoolse uren
- 10 Zelfstudie uren
Toetsing
Voor het examendossier op het Da Vinci College moeten de volgende beoordelingen ingeleverd worden:
- Integraal beoordelingsformulier (studie)loopbaan en burgerschap.
Het integrale beoordelingsformulier waarmee je zowel studieloopbaan als burgerschap formeel afrondt, wordt via de slb-er in het laatste jaar van de opleiding beoordeeld. Aan het eind van de opleiding (een half jaar voor afronden) wordt vastgesteld of je aan de gestelde eisen van loopbaan- en burgerschap voldoet. Daarvoor laat je door je SLB-er de integrale eindbeoordeling opmaken. Er wordt vastgesteld dat het burgerschapsportfolio minimaal voldoende is en voldoet aan de beschreven eisen. Je SLB'er levert deze vervolgens in bij het examenbureau. Nadat je een officieel resultaat hebt EduArte, zal je kunnen diplomeren als je je andere examens gehaald hebt.
Feedback op je opdrachten
De docent geeft je per opdracht feedback over wat je gedaan hebt, hoe je dat gedaan hebt en hoe je je verder kunt ontwikkelen. De docent kijkt naar de manier waarop je de opdracht hebt uitgewerkt. Hij/zij kan concrete tips geven of aanvullingen vragen bij een bepaalde opdracht. Er wordt vooral gekeken naar hoe je de kritische denkvaardigheden gebruikt bij de opdrachten. De feedback die je hebt gekregen bij de opdracht, pas je toe bij een volgende opdracht. In de nieuwe opdracht start als eerst met de feedbackverwerking: hoe heb jij in deze opdracht laten zien dat je de feedback hebt toegepast in je nieuwe opdracht?
Voordat je de opdracht inlevert: controleer de eisen aan een verslag
Elke opdracht wordt nagekeken wanneer deze voldoet aan de checklist ''eisen van het verslag of onderzoek''. Deze kan je onderaan deze pagina vinden.
Lessen
-
Vrijstelling Burgerschap
Je kan vrijstelling aanvragen voor Burgerschap als je een niveau 3 of 4 vooropleiding hebt afgerond. Als je een havodiploma hebt, krijg je géén vrijstelling. Als je van het examenbureau een bewijs van vrijstelling hebt gekregen, geldt dit voor het examinerende deel van burgerschap. Dit betekent dat je wel actief deelneemt in de lessen, maar geen burgerschapsportfolio hoeft te vullen met dimensie opdrachten. We vinden binnen onze sector je persoonlijke en je beroepsgerichte ontwikkeling heel belangrijk. Je bent nooit uitgeleerd op het gebied van burgerschap, omdat de maatschappij altijd in ontwikkeling is. Daarnaast is kritisch denken een vaardigheid die je altijd kunt toepassen in je dagelijks leven en in je vakgebied. De vrijstelling is ook niet van toepassing op de vakken: ‘Burger EHBO’ en de groepstraining ‘ik & de ander’.
Docentenmagazijn
Docenten kunnen meer informatie over lessen Burgerschap hier vinden.
/var/www/bib-breedopleidengw-davinci.learningmatters.nl